Sprankelend inspireren en teams motiveren

In veel projecten die ik leid kom ik het tegen. Mensen die uitgeblust zijn door (te) lang aan een project te werken, vaak zijn ze vastgelopen in netten van formele en informele regels. Kan je ontsnappen aan de greep op het project(-leider)?

Moeten de regels aangepast worden of is het zaak dat het project / de projectleider zich aanpast aan de regels?

Vaak is het zaak om creatief vooruit te denken en pro-actief doorbraken te vinden.

Waar zit de doorbraak?


In het project is vrijwel altijd de kennis en het inzicht aanwezig om het probleem te doorgronden. Teamleden weten dat er bijvoorbeeld innovatie of productontwikkeling nodig is om het project minder afhankelijk te maken. Het project heeft dan eigen initiatief, creativiteit en radicale veranderingen nodig. Hoe breng je dat in een project (terug)?

Creativiteit en het vermogen tot vernieuwing zijn soms ontmoedigd, maar daarmee nog niet verdwenen. We moeten manieren vinden om die capaciteiten wakker te maken en teamleden aan te moedigen ze te gebruiken voor niets minder dan het voorbestaan van het project.

Leren vooruitdenken

Om dat te bereiken verplaatsen we ons in gedachten in een wereld die is losgekoppeld van de werkelijkheid. Bijvoorbeeld door scenarios in 2020 te bespreken. Tijdens zulke sessies zie je de meest mooie en bijzondere plannen ontstaan.


Het hele team dat haar creatieve denkproces inzet om een moeilijk vraagstuk op te lossen. Vaak komen de creatieve idee├źn van mensen die je normaal nooit hoort. Er ontstaat er dan zo'n gebundelde energie van ideeen dat het tot een soort ontlading komt. Managers en teamleden keren vaak vol van nieuwe plannen en herladen terug naar het project.

(Vrij naar Leen Zevenbergen)

Meer informatie over inspiratie en teams in projecten? Neem contact met ons op.